Teemu Mäen kissa nousi haudastaan
Kiasmaan on tullut jopa tappouhkauksia, vaikka kissavideo on hankittu museoon jo 1994

 Tarvittiin vain pieni muistutus, ja Teemu Mäen taide joutui jälleen tulilinjalle. Mäki ei saa anteeksi sitä, että hän tappoi kissan 1980-luvun lopulla ja kuvasi tekonsa kameralla.
      Kiasmaan ja opetusministeriöön on tulvinut postia ja puheluita, joissa ihmiset esittävät vastalauseensa sekä Mäen teokselle että Kiasmalle, jolla on varastossaan kissan tapon sisältävä videoteos.
      Kiasmaan on tullut jopa tappouhkauksia, pääasiassa museonjohtaja Tuula Karjalaiselle.
     
     
Reaktiot ryöpsähtivät, kun kirjailija Leena Krohn kieltäytyi osallistumasta samaan keskustelutilaisuuteen Teemu Mäen kanssa – perusteluna Mäen taannoinen videoteos. Jostain syystä Krohnin puheita on tulkittu niinkin, että Kiasma olisi juuri nyt hankkinut tai hankkimassa Mäen teosta kokoelmiinsa.
      Tosiasiassa Mäen teos My Way – a work in progress on hankittu Nykytaiteen museolle jo 1994. Mäen teos ei siis ole varsinaisesti ajankohtainen.
      Tuula Karjalainen ei ollut teosta hankkimassa.
      "Minulla ei ollut siihen osaa eikä arpaa", hän korostaa. Hankinnasta vastasi silloinen hankintalautakunta.
      Syntyneen kohun seurauksena Kiasmassa päätettiin keskiviikkona, että Teemu Mäen kiistelty teos poistetaan Kiasman kokoelmista ja siirretään Kuvataiteen keskusarkiston tutkimusarkistoon.
     
     
"En olisi itse hankkinut sitä, mutta ymmärrän kyllä, miksi se hankittiin. Se on osa tiettyä aikakautta, jolloin eläinsuojelukin nykymuodossaan oli vasta tulollaan", Karjalainen sanoo.
      "Vuonna 1988 maailma oli toisenlainen, ja se on historiaa, vaikka se ei olekaan miellyttävää."
      Karjalaista harmittaa viime päivien palaute monestakin syystä.
      "On syntynyt kuva, että Kiasma ikään kuin tukisi tällaista taidetta."
      Myös Kiasman sponsorit ovat havahtuneet. "Heillä on paineita tarkistaa tilanne", Karjalainen muotoilee.
     
     
Kulttuuriministeri Tanja Karpela haluaa myös puuttua keskusteluun, koska opetusministeriökin on joutunut posti- ja puhelutulvan kohteeksi.
      "Ministeriöhän ei yleensä ota kantaa taiteen sisältöihin, mutta tämä tapaus on erilainen", Karpela perustelee.
      "Tänne on tullut huolestuneita kannanottoja, miten valtion kulttuurirahoja käytetään ja miten ministeriössä suhtaudutaan teokseen."
      Karpela korostaa, että taiteilija on jo tuomittu teostaan ja elokuvatarkastamo on kieltänyt sen esittämisen.
      Hän tietää myös, että Mäen videoteos on Kiasmassa lukkojen takana ja vain tutkijoiden käytössä.
      "Tulevaisuuden tutkijat voivat sitä siis katsoa, ja samalla he voivat arvioida, onko museon hankkijoiden arvostelukyky pahasti pettänyt", Karpela sanoo.
      "Voi sitä tietysti nytkin jo miettiä."
     
Omana mielipiteenään Karpela sanoo, että Mäen teoksella ei ole mitään tekemistä taiteen kanssa.
      "En tule ministerinä tällaisia tekoja tukemaan", hän sanoo ja mainitsee myös, että Teemu Mäelle myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha 2002 eli ennen hänen ministerikauttaan.
      "Taiteen nimissä ei voi tehdä mitä vain", Karpela ilmoittaa. Taiteilijankin pitää noudattaa lakia, hän huomauttaa.
      Karpela vakuuttaa edelleen kunnioittavansa Kiasmaa nykytaiteen museona, mutta hän toivoo, että tapaus "opettaa tarkkaa harkintaa jatkossa".
      Teemu Mäelle hän sanoisi, että "ihmisellä on oikeus katua ja kehittyä".
     
Kun Mäen videosta yli kymmenen vuotta sitten viimeksi kohistiin, ei vielä ollut sähköposteja. Nyt on.
      Osa Kiasmaan tulleesta postista kuuluu sähköpostiadressiin, jonka alkuunpanijaksi paljastuu Hämeenlinnassa artenomiksi opiskeleva Pirjetta Kesseli. Hän oli itse vasta teini-iässä, kun Mäen videoteoksesta nousi ensimmäinen kohu.
      Kesseli muistaa sen, ja sanoo nähneensä videon tv:ssä. Teemu Mäen video The Cat tosiaan esitettiin Sunnuntairaportti-ohjelmassa 1989.
      Kesselin mukaan adressi on ensisijaisesti suunnattu Kiasmaa vastaan, ei niinkään enää Teemu Mäkeä, joka on jo rangaistuksensa saanut.
      Kesseli ei tiennyt, että teos on ollut Kiasmalla jo pitkään. Hän laittoi sähköpostilistan liikkeelle siinä luulossa, että Kiasma on vasta hankkimassa sitä.
      "Mielestäni tämä on erittäin ajankohtainen keskustelu yhteiskuntamme arvoista. Kaikki menee sirkukseksi", Kesseli puuskahtaa. Hän vaatii Kiasmaa boikottiin.
     
Tuula Karjalainen uskoo, että tämänkertaisiin reaktioihin kanavoituu paljon muutakin. Hän sanoo ymmärtävänsä ihmisten huolta, koska hänenkään mielestä eläintä ei saa taiteen nimissä rääkätä. Ylilyöntejä hän ei kuitenkaan haluaisi enää kohdata.
      "Miten paljon aggressioita, mustaa energiaa tässä purkautuu", hän ihmettelee.
      "Keskustelu heijastaa myös ihmisten ennakkoluuloja taiteilijoita ja museolaitosta kohtaan."