Nyt kuohuu Suomen Taiteilijaseurassa
tiistai toukokuu 11, @09:33, Lili Wessman
Artikkeli Satakunnan Kansassa 11. 5. 04
Teemu Mäki -keskustelussa
vedettiin uudet rintamalinjat
Teemu Mäki -keskustelussa
vedettiin uudet rintamalinjat
Nyt kuohuu Suomen Taiteilijaseurassa.
LILI WESSMAN
Kohu Teemu Mäen ns. kissantappovideosta ei ota laantuakseen.
Teos My way – a work in progress poistettiin viime viikolla Kiasman kokoelmista ja siirrettiin Kuvataiteen keskusarkiston tutkimusarkistoon. Videoteos, jossa taiteilija silpoo kissan kirveellä ja masturboi ruumiin päälle, aiheutti 14 vuotta sitten Teemu Mäelle sakkotuomion eläinrääkkäyksestä.
Museonjohtaja Tuula Karjalainen perusteli ratkaisuaan sillä, ettei Kiasma ”voi eikä halua esittää yleisölleen” Mäen teosta. Kulttuuriministeri Tanja Karpela puolsi teoksen siirtämistä lukkojen taakse sanomalla, ettei valtion omistama Nykytaiteen museo tue ”tällaisia tekoja”.
Nyt Kiasma ja museonjohtaja Tuula Karjalainen saavat ratkaisustaan ankaria moitteita.
”Sananvapaus
uhattuna”
Arvovaltaisin vastalause tulee Suomen Taiteilijaseuralta.
Suomalaisten kuvataiteilijoiden ammattiliittojen yhteisjärjestöön Suomen Taiteilijaseuraan kuuluu noin 2 300 ammattilaista taidemaalareista multimediataiteilijoihin.
Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Elena Näsäsen ja pääsihteeri Piia Rantalan allekirjoittama kannanotto julkaistiin lauantaina Kansan Uutisten Viikkolehdessä otsikolla ”Moralismia seuraa sensuuri”.
Taiteilijaseuran julkilausumassa puolustetaan taiteen riippumattomuutta ja ilmaisun vapautta, jota ”ei pidä moralistien tai sponsoreiden lähteä rajoittamaan”. Teemu Mäen teoksesta todetaan, että se ”hullun lehmän taudin jälkeisessä maailmassa on jopa ajankohtaisempi kuin tekohetkellään.”
Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat huolissaan ”sananvapauden rajoittamisesta”.
Heidän mielestään ”sensuuri on valitettavaa todellisuutta monessa maassa, tähän asti Suomessa on voinut uskoa taiteen vapauteen.”
Osa jäsenistä
raivostui
Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Elena Näsänen sanoo, että pääsihteerin ja puheenjohtajan allekirjoittama julkislausuma on kattojärjestön kannanotto.
– Tosin puheenvuoroa ei käsitelty Taiteilijaseuran hallituksessa eikä yleiskokouksessa, Elena Näsänen myöntää.
Lausuma on jo ehtinyt raivostuttaa monet Suomen Taiteilijaseuran jäsenet. Taidegraafikko ja taidemaalari Marjatta Hanhijoki on yksi heistä.
– En voi allekirjoittaa julkilausumaa, päinvastoin olen monessa kohdassa täysin eri mieltä, hän sanoo.
Marjatta Hanhijoki korostaa, ettei taiteilijan pidä luulla sananvapauden olevan sama asia kuin tekojen vapaus.
– Miksi on niin vaikea ymmärtää, ettei sananvapaus ei ole synonyymi tappamisen vapaudelle?
Marjatta Hanhijoki toimii kuudetta vuotta Suomen Taiteilijaseuran näyttelykoordinaattorina. Hän on lopettamassa luottamustehtävänsä.
– Mielipiteeni on puheenjohtaja Näsäsen ja pääsihteeri Rantalan tiedossa. Voi olla, että lähtöni nopeutuu, kun se nyt tulee julkiseksi, taiteilija sanoo.
Uhkauksia
puolin ja toisin
Teemu Mäen teoksen arkistoon siirtämistä edelsi Kiasman ja mm. opetusministeriön saama ennennäkemätön posti- ja puhelutulva, missä ihmiset esittivät vastalauseensa niin Teemu Mäelle kuin Kiasmalle.
Internetissä leviää yhä kiertokirje, johon kerätään nimiä teoksen kokoelmiinsa ostanutta Kiasmaa vastaan. Kiihkeimmin reagoivat ihmiset ovat jopa uhkailleet Kiasman henkilökuntaa ja taiteilija Teemu Mäkeä.
– On annettu ymmärtää, että minä olisin näistä uhkauksista vastuussa, koska en halunnut esitelmöidä samassa tilaisuudessa kuin Teemu Mäki, kirjailija Leena Krohn kertoo.
Professori Leena Krohn kieltäytyi esiintymästä Mäen kanssa taannoisilla Kritiikin päivillä.
– Minulle hän on edelleenkin eläinrääkkääjä, ei taiteilija eikä ajattelija.
– Protestini on monen mielestä varmaan naurettava ja tarpeeton. Minulle itselleni se on välttämätön.
Kirjailija Leena Krohn sanoutuu jyrkästi irti ”laittomista, halpamaisista ja tuomittavista” uhkauksista.
Hän on joutunut vihapostin kohteeksi myös itse.
– Minua on syytetty mm. taidetoimikuntien arvovallan romuttamisesta, taiteen vastaisen ilmapiirin ruokkimisesta, sponsorien taiteelle jakaman tuen vähenemisestä, Kiasman mahdollisesta talouskriisistä . . .
Tolkutonta
puhetta
Suomen Taiteilijaseuran Elena Näsänen ja Pia Rantala kirjoittavat, että Mäen teos tulee "ymmärtää puheenvuorona siitä, kuinka ihmiset käyttävät eläimiä oman mielihyvänsä itsekkäisiin tarpeisiin.”
Professori Leena Krohn pitää tätä ”tolkuttomana puheena”.
– Voiko siis metrossa halkaista kanssamatkustajan kallon kirveellä ja mennä kertomaan lehdistölle, että kysymyksessä oli puheenvuoro, jonka tarkoitus oli kiinnittää yleisön huomio järjettömään väkivaltaan? Leena Krohn kysyy.
Taiteilija Teemu Mäki perusteli tekoaan 14 vuotta sitten sanomalla videon olevan käsitetaidetta. Hän lausui myös, että kaikki, mitä hän tekee, on taidetta.
Hiljattain hän ilmoitti julkisuudessa, että tekisi saman uudelleen:
toimittajan kommentti:
Tämä tekee kipeää
Kärsimyksen ja kuoleman kuvia on länsimaisessa kulttuurissa tehty yhtä kauan kuin kuvia onnesta ja kauneudesta. Kivun esittämisessä ei ole mitään uutta.
Amerikkalainen taiteilija Chris Burden antoi 1970-luvulla avustajansa ampua itseään. Hän otti luodin käsivarteensa osana Vietnamin sodan vastaista performanssia. Teos taltioitiin filmille.
Teemu Mäki ei ollut rohkea, kuten Burden. Mäki ei satuttanut itseään, vaan puolustuskyvytöntä eläintä.
Taide-lehden entisen päätoimittajan mukaan taiteilijan, joka "tutkii" kärsimystä, voi olla tarpeen sitä myös aiheuttaa. Ydinkysymys on: kärsimystä kenelle?
Vaikka uskoisimme, että taiteilijoita eivät koske samat sovinnaisuuden säännöt kuin meitä arki-ihmisiä, kai heitäkin sentään koskee kaiken inhimillisen elämän perussääntö, toisen elollisen olennon kunnioittaminen?
Harkittu väkivalta ja kidutus on harkittua väkivaltaa ja kidutusta, tehtiin se uskonnon, politiikan tai taiteen nimissä.
Minusta on sairasta, että tällaista täytyy selittää sivistyneinä itseään pitäville ihmisille.
Jos tämä on moralismia, olen mielelläni moralisti.
Lili Wessman
Leena Krohnin kotisivulle *
blog: keskustelun anatomiaa *
lehtileikkeitä *
web-keskusteluja